Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/equicare.dk/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/core/components/extensions/manager/class--fw-extensions-manager.php on line 3682

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/equicare.dk/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/equicare.dk/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/option-types/typography-v2/class-fw-option-type-typography-v2.php on line 148
Tungebenet – lille knogle med stor betydning. – Equicare.dk
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/equicare.dk/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275
Hestens Tungeben… hvad er det for en størrelse? Hestemassør

Det er meget vigtigt, når man tænker på hestens anatomi, at alting er forbundet med alting!
Dermed menes, at inde i hestens krop er alting forbundet med hinanden via bindevævet.
Bindevævet er overalt, går igennem næsten alt og omkrandser alt lige fra muskler til nerver blodåre, knogler, ligamenter osv.
Dvs hiver man i noget det være sig muskel eller knogle eller bindevæv i den ene ende, vil det føre en form for reaktion med sig i den anden ende.

Ordsproget „lidt har også ret“ passer meget godt på hestens tungeben som de fleste faktisk ikke ved noget om.
Hestens tungeben er en, set oppefra, næsten H-formet spinkel knogle som befinder sig i hesten underkæbe og hæfter oppe ved hestens kæbeled.
Tungebenet sidder fast i den bagerste del af tungen og derpå hæfter også to andre par muskler som går ned til skulder og brystben.
Den muskulatur der er forbundet med tungebenet, strækker sig fra halsen, hen til hestens ryg og ned til hestens forben.
Tungebenet kan ofte mærkes i det bløde væv under kæben.

Gennem forbindelsen til både skulder og brystben har tungebenet indflydelse på hele kroppen, og bliver tungebenet blokeret og sidder skævt, er de lange tungebensmuskler spændt og spændingen føres vidre til skulder/ryg og forben.
Følgerne kan bla. være at hesten værger sig mod biddet, at heste får en uren takt eller bliver desideret halt.
Rytteren kan føle at hesten ikke vil bøje sig, at den træder kortere med det ene ben eller man føler at skulderen stikker ud.
Problemer med korrekt holdning, problemer med at få hesten til at slappe af og manglende smidighed, hovedet lægges på skrå og hesten kan være svær at samle.
Det kan være at hesten pludselig taber sig eller får koordinationsproblemer, den bliver forandret i sit væsen fek. manglende lyst og ligegyldighed eller den begynder at stejle, løbe eller bukke.

Hvordan opstår så disse spændinger? massage
Der kan være mange årsager men her er et par af de mest almindelige.

Gammelt Traume.
Måske har hesten slået hovedet op i en bjælke eller smidt sig tilbage i grimen eller bare slået hovedet på anden vis.

Tandproblemer.
Hvis hesten kun kan tygge i den ene side, feks pga tandspidser/hager, så flytter tungen sig og tungebensmusklen bliver spændt og tungebenet blokerer.

Tandbehandlinger.
Hvis tungen under et tandlægebesøg i længere tid bliver holdt i en uhensigtsmæssig stilling kan musklerne blive spændte. Så derfor er det altid smart at få tjekket tungebenet efter et tandlægebesøg.

Kæbeledet.
Kæbeledet påvirker tungebenet og selvfølgelig også omvendt så ved spændt kæbe så det er fornuftigt samtidlig at tjekke tungebenet.

Bag lodret.
Hvis en hest trækker næsen ind, spænder op i halsen og går bag lodret spændes musklerne i underhalsen. Dette betyder at spændingen forplantes til brystben og skulder som vidre kan give spændinger ved tungebenet. ( vender snart tilbage med en blogpost omkring hestens holdning).

Hovsmed. Hestemassage
Et forkert beslag ukorrekt beskæring, kan altså også have indflydelse på tungebenets position og bevægelighed og dermed på balancen.

Hvordan kan en fejlstilling af en så lille knogle have en så stor virkning?
Tungebenet er vigtigt for både balance og stabilitet.
Vi kender udtrykket „at bide tænderne sammen“ som ikke betyder andet end at at man spænder i de muskler der ligger omkring tungebenet for at bringe det i en stabil position. Sådan er man i stand til at klare en betydelig større last/belastning.
Sidder tungebenet skævt, bliver balancen i kroppen skubbet, her kan man så snakke om tøjlehalthed. Så snart der kommer tryk på tungebenet spænder hesten og der opstår dysfunktioner i bevægelsesapparatet og en forkert belastning af leddene.

Skulle nogle af disse problemer virke bekendt, kunne det være en god ide at lade tungebenet og kæben kigge efter.
Man skal løsne de spændinger der er i musklerne og vævet, så tungebenet kan kan “falde” tilbage på plads.
Kranio-sakral-terapi KST løsner blidt op for disse spændinger uden ubehag eller smerter for hesten.

Jo hurtigere en blokade/spænding bliver løst op jo mindre indflydelse kan den nå og få på kroppen.
Når blokaden løsnes reagerer hesten oftest med at smaske eller gabe.

HUSK!!
Hvis din hest pludselig forandre sig, ikke vil dreje til en side, er svær at stille igennem eller den opfører sig underligt så lad den lige tjekke igennem for en sikkerheds skyld. Det har som regel en grund!!

PS:
Ved mennesker ved man, at hvis tungebenet ikke sidder korrekt kan det give problemer som Tinitus, svimmelhed, migræneagtig hovedpine, problemer med syn og hørelse. Følelsesforstyrelser og en kriblen i arme og ben. Det er nok ikke helt urealistisk at tro at det kan give hesten nogle af de samme problemer.